Generalforsamling

5. marts 2014 i Vejen Hallen

 

Klik tilbage til Generalforsamlinger

 

1.
Holger Mikkelsen blev valgt til ordstyrer.

2.
Anne Grete Schlünsen blev valgt til referent.

3.
 
Formandens beretning

Velkommen til jer alle sammen.


En generalforsamling giver os mulighed for eftertanke og fremsyn.
Hvad vi har oplevet og hvad vi kan blive klogere af.

Lad os et øjeblik dvæle ved eftertanken.
En af vore kammerater er død siden sidste generalforsamling, lad os derfor holde et øjebliks stilhed.

- Æret være Arne´s minde.


Det er 10 år siden


For ti år siden, den 27. februar 2004, blev der afholdt stiftende generalforsamling for Vejen Miniby med rigtig mange fremmødte. Vi havde gæster fra Kolding Miniby, som fortalte noget om det at bygge mini, for sagen var jo den, at vi ikke vidste ret meget om emnet. Dengang havde vi et valgsprog ”DET KOMMER AN PÅ EN PRØVE”. Måske er vi blevet lidt klogere på byggeri, men hvis vi ikke er helt sikre på, om vi laver en opgave rigtig, så spørg dem, der ved noget, og tænk ikke: det går s’gu nok ! Det er ikke spor flovt at lave en fejl eller at spørge; men det er ret pinlig at lave den samme fejl flere gange.

Vi har stadig pionérånd, spænding og udfordringer, som bygger på et godt kammeratskab (og mange vittigheder) – ja nogen kalder det at komme i Minibyen for livskvalitet.

I dag skal vi høre om tiltag i det forløbne år, om fremtiden, beretninger, valg til bestyrelse og så skal vi afholde vores vinterfest.


Nye medlemmer


Velkommen til de nye medlemmer. Jeg håber, at I befinder jer godt hos os. Lige en lille ting som jeg gerne vil sige her: I minibyen er det OS og ikke ” lille mig”. Jeg glæder mig over at medlemstallet ikke falder. Sådan skal det være.


Hjemmesiden


Så vidt jeg husker, fik vi hjemmesiden op at køre hos os selv i 2010, og jeg må sige, at vi er nået rigtig langt. Siden er overskuelig med gennemarbejdet stof, vores hverdag, samt gæster i minibyen. Der er en rimelig respons på siden fra interesserede. Jeg har på fornemmelsen at Hans-Aage har et par ord at tilføje.


Økonomi


Eneste donation i år er kommet fra Søsterlogen, øvrige penge har vi skaffet ved at have gæster, der har ”bestilt” tid for at besøge os. Vi har klaret os igennem uden at tære på økonomien; men der har så heller ikke været de store investeringer. Vi må nok påregne at skulle investere et større beløb på EDB-opgradering i år, men lad os nu se. Holger har et par ord om økonomien. Per Tækker har doneret en ældre pladeklipper. Bo Plan betaler for at vi kan få savklingerne slebet og Schelde Byg leverer støbemix. Det siger vi tak for.


Aktiviteter


Byggeaktiviteten i Minibyen har været god og effektiv med ret store byggerier så som Nørregade 3 og Nørregade 7 incl. baghuse. Jernbanegade 19-21 og DSB jernbanestation placeret og terrænet tilpasset. Vi har holdt Vinterfest, Generalforsamling, Havefest samt hygget os med glögg og æbleskiver. Vi har et andet motto, nemlig: Først hygge - så bygge.

Hvad vil vi i grunden med Minibyen? Er den, som den skal være, eller skal der arbejdes på at vi får en anden profil? Er vi modne til at arbejde videre med planerne i den gamle Vejenhal, altså disse bygninger, som vi er i i øjeblikket. Det bliver ikke noget one-man show, det er helt sikkert.


Hverdagen


Perspektiverne er ikke blevet mindre siden sidste generalforsamling. Det gælder stadig, at vi skal udvikle os og prøve at skaffe nye medlemmer til alle opgaver. I august 2012 fremlagde vi et forslag til ombygning af Vejen Hallen i samarbejde med arkitekt Jan Nielsen. Et meget ambitiøst projekt - som stadig er i live.

I mandags var Elon og jeg til møde hos Borgmesteren, og jeg kan kort referere: Borgmesteren går ind for vores ide, både med hallen og udenomsarealerne - og det gør embedsmændene også.

Opgaven er nu at finde de foreninger, der seriøst er interesserede i at dele hus med hinanden i ”Byens Hus”.

Derefter skal der dannes en arbejdsgruppe, hvis største opgave bliver at tilvejebringe penge til ombygningen. Gruppens arbejde bliver bl.a. at skaffe ca. 15 mio. kr. Når disse penge er skaffet er kommunen klar med et lignende beløb.

Embedsmændene vil være behjælpelige med ansøgninger i fonde m.v. Det er vel en offentlig hemmelighed at sportsaktiviteterne her i hallen udfases, så det er ikke et spørgsmål, som vi skal tage stilling til.

Derfor: Tag kontakt til formændene i de foreninger I kender eller er medlemmer af og lad os få sat noget i gang.


Jeg håber at Niels vil koordinere, som han har gjort i opstarten af dette projekt.


Det var ordene for i dag. Tak for god ro og orden

Edvard Berg  / formand

4.

Webmasters beretning

H.-Aa. Gade kunne fortælle om, hvordan menneskers idéer og aktiviteter i vor del af verden har kunnet forplante sig til det store udland. Bl. a. til et lille sted i Minnesota, USA, der blev beboet af danske udvandrere og i 1906 fik navnet Askov. Det var danskere - der var blevet påvirket af Grundtvigs tanker, som de blev formidlet videre på Askov Højskole og andre steder - der ønskede at bevare denne danskhed ”over there”.

Og takket være den elektroniske tid vi lever i i dag - hvor Google-bilen, der har kørt rundt og filmet i danske Askov og Vejen og også har kørt rundt i Askov, Minnesota – kan vi nu – via ”Street View” – spadsere rundt i gader med navne som Jernbanegade, Skolegade, Skovvej og Engvej - i amerikanske Askov !

Flittige hænders arbejde i danske Askov har også sat sig spor i New York. I 1951 betalte den danske stat for indretningen af en rådssal i FN’s hovedkvarter i en skyskraber på Manhattan. Der blev møbleret med Finn Juhl stole og en dansk billedhugger udførte en træskulptur til ophængning i salen. Men de store gardiner foran vinduet ud mod East River blev håndvævet af Poula Trock i Askov.

I 2013 har Danmark betalt for en restaurering af rådssalen. Og de vævede tekstiler og møbelstoffer er denne gang udført af Hanne Vedel, Aabenraa, som overtog ”Spindegaarden” på Maltvej 7 efter Poula Trock – og fik retten til hendes design.

Efter Besættelsen 1940-1945 var der igen en stor udlængsel blandt mange danskere. Og dennegang gik udvandringen til Canada. En datter af den gamle gæstgiver på Vejen Gæstgivergaard og andre fra Vejen tog til Calgary i Alberta provinsen. Sidste år fyldte ”Søster fra Bykroen” 100 år derovre. Og i 2008 var Vejen Garden på besøg i denne Canada’s tredjestørste by, hvor tusinder af mennesker så dem marchere gennem byens gader.

Der, hvor menneskeliv udfolder sig, skabes der historie. Og historien stykkes sammen af mange små og store historier. Men disse spor af menneskeliv kan udviskes og til sidst helt forsvinde. De må fastholdes mens tid er. Fra folk udefra, som er interesserede i vores projekt, modtager vi jævnligt materiale, der kan være med til at genskabe den store fortælling om de generationer, der har levet og virket i Vejen og omegn.

Og i vor egen kreds er der meget lokalhistorisk kendskab til stede og stor opmærk-somhed på at finde frem til ord og billeder fra en forgangen tid. Hans W. P. støver billeder op hér, dér og allevegne. Anne Grete forsyner os med beretninger, der har sin baggrund i en familie med et kendt Vejen-efternavn. Louis T., der kender stort set alle, der har boet i byen i de sidste par generationer, fremskaffer erindringer om både dette og hint.

Genopbygningen af husene i Vejen i størrelsen 1:100 og 1:10 – det er – for at tale IT-sprog: hardwaren. Fortællingerne om de mennesker, der boede og arbejdede i de huse, det er: softwaren.

Det kulturarbejde, der bliver udført af en lille flok mennesker i Minibyens regi, bliver formidlet til omverdenen via vores hjemmeside.

Og det er ikke noget mini projekt – det er faktisk et stort projekt.   

 

5.
Vores bogholder Holger Mikkelsen gennemgik Minibyens regnskab for 2013. Et regnskab, som -  opstillet på grundlag af bogførte bilag og revideret af Ove Jørgensen - er udtryk for en sund økonomi i foreningen.



7.
Bestyrelse og bogholder for kommende år blev valgt som følger:  

Formand:
Bestyrelsesmedlem:
Bestyrelsesmedlem:
Suppleant:
Revisor:
Suppleant for revisor: 

Ikke i bestyrelsen:
Bogholder:
Edvard Berg
Niels Mortensen
Elon Seier Nielsen
Else Ditlevsen
Ove Jørgensen
Else Ditlevsen


Holger Mikkelsen
modtog genvalg
modtog genvalg
modtog genvalg
modtog genvalg
modtog genvalg
modtog genvalg


modtog genvalg

          

Formandsberetning og årsregnskab blev taget til efterretning og valg til bestyrelse blev vedtaget enstemmigt af de 23 tilstedeværende medlemmer.

 
 

Indkaldelse til generalforsamlingen den 5. marts 2014  i Vejen Hallen.
Der var vinterfrokost ved samme lejlighed.

 

Se også: Dagbøger / Marts 2014